We gingen zitten met Leslie Bacho, nieuwe CEO bij Second Harvest, om meer te weten te komen over haar achtergrond, leiderschapsstijl en gedachten over voedselbankieren. Ze brengt een schat aan ervaring met voedselbankieren en een bewezen staat van dienst in het creëren van innovatieve oplossingen om meer mensen te bereiken met voedzaam voedsel. Ze was 19 jaar lang Chief Operating Officer bij de San Francisco-Marin Food Bank, waar ze de inspanningen leidde om de hoeveelheid voedsel die aan de gemeenschap werd verstrekt meer dan te verviervoudigen. Bekijk haar voor meer informatie bio.

V: Vertel ons iets over uw achtergrond:

Zolang ik me kan herinneren, heb ik een diep gevoel van toewijding gehad, gecombineerd met de verplichting om iets terug te geven aan mijn gemeenschap. Tegelijkertijd ben ik altijd gedreven geweest om dingen te doen. Ik denk dat ik de eerste heb geleerd van mijn moeder, die maatschappelijk werkster was, en de laatste van mijn vader, die een klein bedrijf had. Ik heb mijn bachelor behaald aan Duke en een MBA aan Northwestern. Later had ik als merkmanager bij Clorox veel succes in consumentenmarketing. Maar mijn hart lag altijd in de non-profitsector.

Ik heb voor verschillende non-profitorganisaties gewerkt, maar vond werken bij een voedselbank perfect passen.

Het combineert het vermogen om een ongelooflijke impact in de gemeenschap te hebben met de unieke uitdaging om meer voedsel naar mensen in nood te brengen. Ik heb de afgelopen 19 jaar toegewijd aan het vinden van manieren om de honger in San Francisco en Marin te beëindigen. Nu kijk ik ernaar uit om mijn vaardigheden naar Silicon Valley te brengen.

Vraag: Wat heeft je het meest geïnspireerd in je carrière als voedselbankier?

Wat ik zo inspirerend vind, is wanneer ik iemand ontmoet die vrijwilliger is en vroeger klant was; wiens leven echt is omgedraaid dankzij de voedselbank. Nu doen ze vrijwilligerswerk in een bijkeuken. Er is zo'n sterk gemeenschapsgevoel. De voedselbank geeft mensen die het moeilijk hebben de kans om weer op de been te komen. Wanneer ik een distributiesite bezoek, krijg ik niet het gevoel dat mensen zich down en out voelen. In plaats daarvan krijg ik het gevoel dat mensen geweldige connecties maken, met zoveel positieve energie rond het delen van vers, voedzaam eten. Het voelt heel vrolijk en er is een sterk gevoel van hoop.

V: Wat zijn enkele van de veranderingen die u de afgelopen 19 jaar in het hongerlandschap hebt gezien?

Iets wat echt dramatisch is geweest, is de toename van verse, voedzame producten. In Californië zijn we toonaangevend geweest in het veranderen van de productmix met gezonder voedsel. Er is een echte mentaliteitsverandering geweest in termen van niet alleen het verstrekken van calorieën, maar ook het verstrekken van voedzaam voedsel. Ook de focus op voedingseducatie - klanten helpen eenvoudige recepten te bereiden met de heerlijke verse producten die we leveren.

Vanuit een hongerperspectief heeft de groeiende inkomensongelijkheid ook voor dramatische veranderingen gezorgd, bij de voedselbank waar ik was en hier bij Second Harvest. Toen de recessie toesloeg, bedienden we plotseling mensen die nooit eerder hulp nodig hadden. Sinds die tijd, hoewel de economie voor velen beter is geworden, blijft het op tafel zetten van voedsel een uitdaging voor de mensen die we bedienen. We blijven meer behoefte zien in de gemeenschap als de kosten van levensonderhoud omhoogschieten.

V: Waarom is voedselbankieren zo belangrijk voor jou?

Wat ik zo leuk vind aan voedselbankieren, is dat het zoveel mensen raakt. We raken niet alleen mensen aan via onze programma's, we werken ook samen met honderden agentschappen en duizenden vrijwilligers en donateurs. In een wereld met veel slecht nieuws biedt het de kans om samen te werken om iets heel goeds te doen. Voedselbankieren heeft de kracht om mensen bij elkaar te brengen om een enorme impact te hebben op een kritiek probleem.

Ik denk dat voedselonzekerheid een probleem is dat we kunnen en moeten oplossen. Voedsel is zo'n fundamentele bouwsteen voor ons allemaal om te leren, groeien en verouderen, en echt te kunnen gedijen. De uitdaging is dat de behoefte zo groot is en dat je altijd moet nadenken over hoe we met onze beperkte middelen de grootste impact kunnen hebben. Daar moet je streng voor zijn. Tegelijkertijd moet u ruimte laten voor innovatie en de mogelijkheid om nieuwe programma's te testen - het volgende grote ding dat ons zal helpen onze diensten uit te breiden.

De kracht van voedselbankieren is ons vermogen om te schalen en invloed uit te oefenen op de gemeenschap. We kunnen een enorm positieve impact hebben op het aanpakken van honger. Maar we moeten er slim mee omgaan. We moeten altijd nadenken over waar we een rol kunnen spelen om de grootste impact te hebben, gezien onze middelen, connecties in de gemeenschap en toegang tot gezond voedsel.

Vraag: Kun je praten over je grootste prestatie op het gebied van voedselbankieren?

Het leiden van onze programma's en activiteiten om het voorraadkastnetwerk van San Francisco-Marin aanzienlijk uit te breiden, is een van mijn grootste prestaties. Het pantry-netwerk bedient nu wekelijks 30.000 huishoudens via 250 voedseldistributies in de markt van boeren. Dit heeft een enorme impact en ik ben trots op wat we hebben kunnen bereiken. We erkenden al vroeg dat armoede overal in de gemeenschap bestond, zelfs in buurten waar je die niet zou verwachten. We gingen wijk voor wijk om de behoefte te bepalen en te kijken hoe we daaraan konden voldoen. We werkten samen met kerken, scholen, gemeenschapscentra en andere groepen die met ons zouden samenwerken, en we ontwikkelden een robuust netwerk dat zich inzet voor het beëindigen van honger. Ik ben ook trots op mijn werk met de Marin-fusie. We konden die provincie binnengaan en de hoeveelheid voedsel die aan de gemeenschap werd verstrekt verdrievoudigen.

V: Welke principes en waarden begeleiden u?

Ik denk dat we allemaal de verantwoordelijkheid hebben om elkaar te helpen, om de talenten en middelen die we hebben te gebruiken om onze gemeenschappen sterker te maken. Ik geloof erin elkaar met respect en waardigheid te behandelen en dat onze diensten dit moeten weerspiegelen. Ik waardeer ook een uitstekende klantenservice, met onze klanten, onze partners en onze donateurs. En ik heb een sterk rentmeesterschap. We moeten altijd rekening houden met onze verantwoordelijkheid om goede beheerders te zijn van de middelen die ons zijn toevertrouwd. Ik ben ook erg toegewijd aan familie en heb een sterke toewijding aan evenwicht. Het is belangrijk om hard te werken, maar we moeten ook tijd vrijmaken voor ons leven buiten het werk.

V: Vertel ons iets meer over uw persoonlijke achtergrond: familie, interesses en hobby's?

Ik ben getrouwd en heb twee kinderen - een 13-jarige dochter en een 15-jarige zoon. We houden allemaal van het buitenleven. In onze vrije tijd houden we van wandelen, rugzak en kamperen. Ik ben ook een fervent lezer. Mijn man en ik waren vroeger grote bergbeklimmers. Nu worden de meeste weekenden doorgebracht bij sportevenementen of theatervoorstellingen van onze kinderen. Ik ben echt toegewijd aan familie. We hebben onlangs ons gezin lokaal uitgebreid door mijn moeder hierheen te verhuizen.

V: Wat is volgens u uw leiderschapsstijl?

Mijn leiderschapsstijl is om een duidelijke visie en doelen te stellen en er vervolgens voor te zorgen dat mensen de middelen en ondersteuning hebben die ze nodig hebben om die doelen te bereiken en hun beste werk te doen. Ik wil dat mensen zich bevoegd voelen om de beslissingen te nemen die ze moeten nemen. Ik denk dat het belangrijk is ervoor te zorgen dat iedereen begrijpt hoe hun rol aansluit bij onze visie en doelen. Het is ook echt essentieel dat we goede communicatie hebben op een manier die mensen in staat stelt op de hoogte te blijven van wat er rondom de organisatie gebeurt. Qua persoonlijke stijl ben ik een heel openhartig persoon en ik hou van veel lachen. We hebben allemaal harde banen waar we een passie voor hebben, dus het is belangrijk om de tijd te nemen om samen te lachen.

V: Wat zijn de belangrijkste uitdagingen en kansen van vandaag?

Een van de grootste uitdagingen zijn de torenhoge kosten van levensonderhoud in Silicon Valley. We zullen een toenemende behoefte aan diensten blijven zien, omdat gezinnen het simpelweg niet kunnen betalen om eten op tafel te zetten. We merken ook dat de mensen die onze diensten nodig hebben moeilijker te bereiken zijn. Er is ook angst in de gemeenschap, vooral onder de immigrantenbevolking die we bedienen. Bovendien kunnen sommige door de federale overheid gefinancierde voedingsprogramma's waar veel lokale families van afhankelijk zijn, worden bezuinigd. Dit alles zorgt voor uitdagingen, maar biedt ook de mogelijkheid om het bewustzijn rond het kritieke hongerprobleem in onze gemeenschap te vergroten en meer steun te genereren.

V: Wat hoop je te bereiken tijdens Second Harvest?

Eerst zal ik veel luisteren en leren, zodat ik de huidige uitdagingen en successen kan begrijpen - wat iedereen voelt dat goed gaat en waar we aan moeten werken. Second Harvest wordt geleid door een ambitieus strategisch plan, dus ik zal kijken naar manieren om ons doel te bereiken om de komende jaren meer mensen te dienen. We weten dat we niet iedereen bedienen die onze hulp nodig heeft, dus vanuit marketingperspectief moeten we er ook achter komen hoe we ervoor kunnen zorgen dat onze berichten resoneren met de mensen die we moeten bereiken. Ik hoop met het team samen te werken om voort te bouwen op al het succes dat de organisatie heeft gehad en het naar een hoger niveau te tillen.

Ik wil me ook concentreren op belangenbehartiging. Honger is geen probleem dat kan worden opgelost door alleen maar meer voedsel te leveren. We moeten vangnetprogramma's zoals CalFresh (voedselbonnen) versterken. Voedselbanken hebben zoveel geloofwaardigheid in onze lokale gemeenschappen en kunnen een sterke stem zijn voor verandering. We moeten belangenbehartiging zien als een manier om meer middelen aan te trekken die de grootste impact kunnen hebben op het verbeteren van het leven van de mensen die we dienen.